Paarden verstandig laden

Staat je paard voor de trailer, stopt het of loopt het langs de paardentrailer? Het laden kan zo gemakkelijk zijn en zou zonder enige druk moeten verlopen. We hebben een paar tips op een rijtje gezet om je te helpen je paard zonder problemen in te laden.

1. De voorbereidingen

Om ervoor te zorgen dat je paard je vertrouwt en dat de communicatie tussen jullie perfect verloopt, moet je je in de eerste stap geen zorgen maken over het laden zelf. Werk met je paard vanaf de grond. Belangrijke lessen hier zijn leiden, halthouden, terugsturen of zijwaarts sturen. Als deze lessen goed zijn uitgevoerd, kun je beginnen het paard door smallere ruimtes te sturen, bijvoorbeeld tussen jezelf en de rail. Alle lessen moeten natuurlijk stap voor stap worden uitgewerkt en, indien nodig, geanalyseerd om te bepalen waar en waarom er communicatieproblemen zijn.

2. Kalm blijven

Als je te maken hebt met het laden van paarden, moet je in elke situatie kalm blijven. Het is belangrijk dat je je eigen emoties onder controle hebt en altijd aan het paard kunt communiceren dat alles in orde is. Zodra je spanning opbouwt met je lichaamstaal, wordt deze spanning onmiddellijk overgedragen op je paard. Haal diep adem, laat je paard voelen dat er geen gevaar is en wees fysiek en mentaal rustig voor je paard.

3. Belangrijke hulpmiddelen

Er zijn enkele belangrijke hulpmiddelen die je altijd bij de hand moet hebben bij het laden. Dit zijn onder andere een lange zweep/stok, een longeer lijn en natuurlijk een goed passend halster. Andere hulpmiddelen zijn natuurlijk lichaamstaal en stem.

Natuurlijk moet je alle hulpen goed gebruiken en nooit oneerlijk zijn tegenover het paard. Je moet altijd onderscheid maken tussen of het paard boos of bang is. Als je een angstig paard extra zou straffen, zou dat negatieve gevolgen hebben voor het vertrouwen van het paard en zou het nog onzekerder worden. Wat is dan de beste manier om deze hulpen te gebruiken?

Lichaamstaal/stem: Kijk je paard niet direct aan, maar houd je blik altijd in de trailer of weg van het paard. Als je je blik/lichaam gespannen naar het paard draait, geef je daarmee aan dat je achteruit gaat. Het paard zal dan ook van je weg gaan en niet naar je toe komen. Zodra het paard iets positiefs heeft laten zien, een stap op de trailer heeft gezet of ontspannen is, prijs het paard dan met je stem en ontspan je lichaam om alle spanning voor dat moment weg te nemen. Je kunt bijvoorbeeld ook diep ademhalen en je schouders laten zakken als dit nog een beetje moeilijk voor je is.

Zweep/stok: De zweep of een stok is een goed hulpmiddel om de achterhand van het paard te bereiken als een uitgestrekte arm. Dit hulpmiddel moet al geïntegreerd zijn in het grondwerk, zodat je paard wat zekerheid krijgt en er niet bang voor is. Het is heel belangrijk dat je het paard niet straft als het niet “gehoorzaamt”. Met veel rust is het meestal voldoende om het paard een beetje aan te tikken en te vragen een stap naar voren te zetten. Als het niet reageert, kun je proberen de intensiteit wat op te voeren. Een tik wordt een klop en een klop wordt een korte impuls. Zodra het paard reageert, ontspan je onmiddellijk en prijs je het paard.

Longeerlijn: De longeerlijn wordt gebruikt als hulpmiddel als je paard wat meer zekerheid nodig heeft of zijwaarts langs de trailer wil lopen. Om ervoor te zorgen dat de longeerlijn effectief kan worden gebruikt, moet deze aan de zijkant van de trailer worden bevestigd en door een helper stevig aan de achterkant worden vastgehouden. Zodra het paard naar buiten wil, geeft de longeerlijn een korte impuls en beseft het paard dat het er niet langs kan. Sommige paarden, bijvoorbeeld jonge en onervaren paarden, hebben nog steeds de veiligheid nodig van twee longeerlijnen die links en rechts aan de trailer bevestigd zijn.

4. De trailer

De nieuwe Atec Thensa combineert alles wat een paard nodig heeft om optimaal beladen te worden. Met de vlakke instap en het lichte, ruime interieur van 3,50 m lang, 1,75 m breed en een opvallende hoogte van 2,40 m voelen de paarden zich helemaal op hun gemak.

Der neue Atec Thensa

De vloer van de paardentrailer bestaat uit tweelaagse kunststof composietpanelen die elk aan de boven- en onderkant zijn voorzien van een aluminium coating. Dit maakt de vloer onvergelijkbaar sterk, zodat zelfs de zwaarste paarden zonder problemen geladen kunnen worden. Het hydraulische systeem maakt ook het openen en sluiten van de klep gemakkelijk en kan door iedereen met één hand worden bediend. De oprijplaat is ook uitgerust met een antislip rubberen vloer en dwarssteunen zodat het paard altijd stevig staat. Het paniekveiligheidssysteem aan de voor- en achterkant beschermt ook tegen verwondingen in gevaarlijke situaties doordat de spijlen snel en eenvoudig van buitenaf kunnen worden ontgrendeld.

Atec betekent comfort, veiligheid en zelfontplooiing. Met Atec paardentrailers wil het bedrijf ervoor zorgen dat paarden zich tijdens het transport kunnen ontspannen met optimaal licht en luchtcirculatie. Met het duidelijke doel om paarden de perfecte transportoplossing te bieden en tegelijkertijd ideaal reiscomfort te garanderen, zijn de hoogwaardige Atec paardentrailers de beste keuze om ervoor te zorgen dat paard en eigenaar altijd veilig en zorgeloos hun bestemming bereiken. Of het nu gaat om ervaren, jonge of problematische paarden, om merries met veulens of hengsten – Atec paardentrailers geven altijd een goed en veilig gevoel.

5. Veiligheid eerst

Voordat je begint met het laden van de training, moet je ervoor zorgen dat alle bronnen van gevaar zijn uitgesloten. Is de paardentrailer in perfecte staat en correct aangekoppeld zodat het paard geladen kan worden? Zijn de hendels van de achterklep goed onder de achterklep geschoven? Heb je handschoenen aangetrokken zodat je niet gewond raakt als je paard probeert te ontsnappen? Je moet jezelf al deze vragen stellen voordat je het paard wilt inladen. Je kunt ook de deur aan de voorkant openen om meer licht in de trailer te laten en de tralies losmaken of een box breder maken om het paard wat meer ruimte te geven. Je paard moet ook goed beschermd worden tijdens het transport met behulp van beenkappen/transportbeschermers.

6. De benadering

Voordat je het paard met een “ruk” op de trailer zet, kun je de trailer eerst een beetje benaderen zodat het paard de trailer leert kennen en zich realiseert dat het niet gevaarlijk is. Je kunt het paard zeggen om met zijn neus de zijkant van de trailer aan te raken. Je kunt het paard ook zijwaarts over de klep laten lopen. Dit helpt je om het eerste vertrouwen in de trailer te krijgen zonder het paard direct te overbelasten.

7. Laden

Je kunt nu langzaam de trailer naderen. Als je merkt dat je paard aarzelt, verwerk dan elementen uit het grondwerk en houd je paard bezig zodat het volledig op jou gericht is. Begin te lopen, stop, begin te lopen, terug. Plaats een been op de klep, weer omhoog en weg van de trailer. Loop de volgende keer iets verder op de trailer en verhoog geleidelijk je succes. Afhankelijk van het paard moet je natuurlijk individueel kijken waar de problemen liggen en kun je de genoemde hulpmiddelen dienovereenkomstig gebruiken. Tegelijkertijd moet je ook kijken waar er nog communicatieproblemen zijn en daaraan werken in het grondwerk.

Bind het paard alleen vast als de achterstang gesloten is – ongeacht hoe ervaren of onervaren het paard is met laden.

Verladen

Als het paard schrikt en achteruit rent terwijl het al vastgebonden is, kan dit leiden tot ernstige verwondingen in het nekgedeelte. Sluit daarom eerst de stang en bind hem dan vast. Hetzelfde geldt voor het uitladen. Open eerst het touw en verwijder dan de stang. Los het paard ten slotte rustig en kalm.

Als dit allemaal werkt, is het tijd om te oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Want niet alleen rijden, maar ook kalm en ontspannen laden kun je alleen leren door routine.

Volg ons